De Geschiedenis van de stichting
Historie
Historie
Het doel van de stichting is enkele malen gewijzigd. Van 1452 tot 1816 was het een gasthuis, waar oude en arme mannen van het geslacht van Spreeuwel werden opgevangen. Van 1816 tot 1968 is het gasthuis de “Van Spreeuwelboerderij” verhuurd en het vermogen gebruikt om armen in de gemeente te ondersteunen. Na 1968 kunnen culturele verenigingen een financieel beroep doen op de stichting.
De Armen, zieken, leprozen, ouden van dagen, vondelingen, wezen en krankzinnigen waren vroeger aangewezen op de liefdadigheid van anderen. Daartoe werden instellingen gesticht, zoals het Vondelingen huis, het armen weeshuis, het Leprozenhuis en mannen- en vrouwengasthuizen.
In 1856 waren er vier instellingen t.b.v. de armenzorg in Hilvarenbeek namelijk de Heilige Geest of Algemeen Armbestuur voor mensen, die niet door kerkelijke of bijzondere instelling werden onderhouden, het Rooms Katholiek Armbestuur, de Diaconie der Hervormde gemeente en het Gasthuis. Deze laatste was de familie instelling van Jan van Spreuwel.
De doelstelling van het Mannengasthuis was toen al aangepast namelijk ‘de ondersteuning aan behoeftigen en minvermogenden met levensmiddelen en brandstoffen; bijdragen in gasthuisverpleging; verzorging in gestichten van oude lieden’.
In 1965 werden deze instellingen overbodig. Met de invoering van de algemene Bijstandswet was de ondersteuning van armen niet langer een burgelijke plicht, maar kreeg men recht op bijstand van overheidswege.
Vanaf die tijd is het doel van de Stichting ten doel “de ondersteuning van sociale en culturele doelen in Hilvarenbeek en de bijbehorende kerkdorpen”.